Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bosgroep Kempen-Noord en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete slaan de handen in mekaar : herstellen 8 ha op Kempense Heuvelrug Herentals

Kempense Heuvelrug
Bosgroep Kempen-Noord en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete slaan de handen in mekaar met 5 private eigenaars en herstellen 8 hectare aan natuur op de Kempense Heuvelrug in Herentals.
 
"De Kempense Heuvelrug in samenhang met de valleien van de Kleine Nete en Aa is een landschap waar velen met enthousiasme zorg voor dragen, en een groot bos- en natuurgebied, met een unieke combinatie van beschermde landschappen, religieus en prehistorisch erfgoed en Europees beschermde natuur", zegt Tom Snoeckx, projectcoördinator biodiversiteit.
 
De Heuvelrug evolueerde van een open heidelandschap met hier en daar kleine akkercomplexen naar een gesloten beboste heuvelrug waarop het erfgoed bijzonder goed bewaard bleef.
 
Om dat landschap ook in de toekomst goed te kunnen ondersteunen, ontstond er in 2021 in breed partnerschap een landschapsbiografie en –visie.
 
· In dit boek worden enerzijds de cultuurhistorische, natuurlijke en geologische waarden zichtbaar gemaakt
 
· Anderzijds werkten is er de toekomstvisie voor landschapszorg en recreatie , die nu met o.a. deze beheerwerken in volle realisatie is.
 
De huidige beheerwerken kaderen in de uitvoering van deze landschapsvisie. De komende maanden investeren Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Bosgroep Kempen Noord, lokaal bestuur Herentals, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en De Brink nog eens meer dan 100.000 euro aan beheerwerken.
 
Deze middelen komen uit de Provinciale middelen om aan Ecologische Netwerken te werken, en anderzijds uit middelen voor Plattelandsontwikkeling. Ook stad Herentals draag financieel bij en neemt de Kempense Heuvelrug ook mee op als prioriteit in de verdere toeristische ontwikkeling.
 
Wat is nu het doel van de beheerwerken?
 
- Het duinenlandschap met paraboolduinen en specifieke reliëf worden weer zichtbaar gemaakt. Net als het historisch akkerland dat nu nog verscholen zit onder dennenbos.
 
- Duin- en heidevegetaties worden hersteld, en dus ook de bijhorende habitats
 
- Meer diversiteit in de naaldbossen krijgen, door omvorming naar loofbos.
 
Dankzij de deelname van 5 particuliere eigenaars via de Bosgroep Kempen Noord aangevuld met De Brink en Natuurpunt en in een tweede fase ook de openbare gronden van lokaal bestuur Herentals kan men over eigendomsstructuren heen werken aan landschapszorg en habitatherstel."
Foto's : Details bij De Kempense HeuvelRug / foto's Adrie de Kok/ NNieuws.
Kempense Heuvelrug

Deel dit artikel